Levica Ljubljana: Proti razpihovanju sovraštva v ljubljanskem mestnem svetu

V svetniškem klubu Levica MS MOL smo bili neprijetno presenečeni nad predlogom svetniškega kluba SDS, ki je za članico Odbora za zdravje in socialno varstvo predlagal tudi Lucijo Šikovec Ušaj. Na seji Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja kljub nasprotovanju svetniškega kluba Levica do umika predloga ni prišlo. Sklep o imenovanju bo obravnaval Mestni svet MOL na seji, ki bo potekala v ponedeljek, 21. januarja 2018. V Levici bomo glasovali proti imenovanju Lucije Šikovec Ušaj v Odbor za zdravje in socialno varstvo. Ob tem pozivamo tudi župana in druge svetniške klube, da nas v naših prizadevanjih podprejo. Z glasovanjem proti bomo dali jasno vedeti, da v Ljubljani ni prostora za politiko sovraštva.

Šikovec Ušaj ob različnih priložnostih izraža rasistična, ksenofobna, homofobna in sovražna stališča do pripadnikov različnih kultur, ver in ras. Vse, ki se zavzemajo za humano in dostojno ravnanje z begunci in migranti, je na družbenem omrežju Twitter označila za prikrite pedofile, ki fantazirajo o spolnih odnosih z mladimi fantki in živalmi. Na istem omrežju je pred časom vse pripadnike muslimanske veroizpovedi označila za teroriste, saj naj bi jim po njenih besedah tako zapovedovala njihova bolna religija.

Pred nekaj dnevi je ob pogrebu partizana Alojza Kajina, poveljnika Ljubljanske brigade, ki je 9. maja 1945 osvobodila Ljubljano, delila tvit »Za milimeter manj komunističnega gnoja.« in pripisala še »Smer je prava«. Na žalost to niso osamljeni primeri.

Sovražna retorika je v javnosti vedno bolj prisotna. V stranki Levica odločno nasprotujemo nadaljnjemu širjenju sovražnega govora in si tako na državni kot na lokalni ravni prizadevamo za njegovo omejitev. Hujskaštvo in nestrpnost je treba na vsakem koraku strogo obsojati in sankcionirati, ne pa nagrajevati z delom v najpomembnejših občinskih organih.

Trdno smo prepričani, da nekdo, ki zastopa in javno izraža tako sovražna stališča, nikakor ni primeren za člana delovnega telesa mestnega sveta glavnega mesta. Še posebej pa takšna oseba ni primerna za delovanje v Odboru za zdravje in socialno varstvo, v okviru katerega bi se soočala z občutljivimi temami, ključnimi za izboljšanje socialnega položaja najšibkejših, med katere spadajo tudi ljudje, ki jih Šikovec Ušaj javno in odkrito zaničuje.

Mestna svetnika in svetnici Levice bomo na seji Mestnega sveta MOL v ponedeljek, 21. januarja, glasovali proti imenovanju Lucije Šikovec Ušaj v Odbor za zdravje in socialno varstvo.

Svetniški klub Levica MOL

 

Deli.