Levica Maribor: Javno pismo vodstvu NK Maribor ob nedavnih incidentih na nogometni tekmi Maribor-Olimpija

Nogomet je šport številka 1 v Mariboru. Na NK Maribor so ponosni tako tisti, ki so strastni nogometni navijači, kot tudi tisti, ki jih nogomet ali celo šport sploh ne zanima.
Tudi v Levici Maribor navijamo za vijolično moštvo, se veselimo zmag in smo žalostni ob porazih. Veselimo se enotnosti in športne strasti navijačev in ponosni smo, kako zelo smo Mariborčani povezani s celotnim moštvom.

Vendar huliganstvo k nogometu ne sodi! Na stadion ne sodijo rasistični in ksenofobni transparenti in slogani. Na stadion ne spada razbijanje in uničevanje opreme. Obsojamo obnašanje obeh navijaških skupin med in po zadnjem derbiju, 27. oktobra v Mariboru. Zmerjanje in pljuvanje po predsedniku nasprotnega moštva je nedopustno. Metanje stolov po igrišču je tudi nedopustno. Metanje bakel v otroka pa je popolnoma nesprejemljivo !

Mariborčanom je dovolj, da pred, med in po derbijih ne upamo na ulico v središču mesta, ker se bojimo nasilnih navijačev. Dovolj nam je, da morajo »navadni« navijači, med njimi tudi otroci, ki srčno navijajo za vijolične, biti priče nesprejemljivim navijaškim praksam tako Viol kot tudi nekaterih drugih navijaških skupin, nazadnje Green Dragonsov.

Pozivamo NK Maribor, da naredi najprej red pri sebi in neha podpirati in braniti Viole ter njihova nesprejemljiva ravnanja. Napadi Viol na trenerje, ki so se zgodili v preteklosti, niso bili ustrezno sankcionirani. Prav tako uničevanje stolov in druge opreme na stadionu, kot tudi ne metanje bakel in drugih pirotehničnih sredstev. Upravičeno se sprašujemo, kako dolgo še bo NK Maribor to dopuščal? Kaj se mora zgoditi, da bo nasilju rekel NE?! Kdaj boste huliganom prepovedali oglede tekem? Kdaj boste zahtevali od varnostne službe, da svoje delo opravlja tako, da vnos bakel in drugih prepovedanih predmetov ne bo več mogoč? Kdaj boste prepovedali vstop na tribune kršiteljem?

Na zadnjem derbiju 27. oktobra je nekdo v otroka vrgel baklo. Ali ni to dovolj, da bi naslednja tekma potekala brez prisotnosti huliganov in da bi resnični ljubitelji nogometa le-tega lahko spremljali brez strahu? Sprašujemo se, kaj se lahko zgodi naslednjič? Še kaj bolj nasilnega?

Mestna občina Maribor bo v prihodnjih letih financirala obnovo stadiona Ljudski vrt. Najmanj, kar lahko Mariborčani, torej financerji obnove, pričakujemo od NK Maribor, je resno prizadevanje, da bomo lahko vsi spremljali nogometne tekme NK Maribor v miru in brez strahu pred huliganstvom.

Enaka prizadevanja pričakujemo od Nogometne zveze Slovenije in jo pozivamo, da ob nešportnih praksah navijaških skupin in posameznikov ukrepa in jim v bodoče prepove oglede tekem ter s tem omogoči drugim ljubiteljem nogometa nemoten ogled tekem in športno navijanje.

ZA NOGOMET! PROTI HULIGANOM NA NOGOMETNIH TEKMAH!

Deli.