Ob razpletu težav kubanskih plesalcev

Po poročanju medijev je sodišče v Novi Gorici pokazalo razum in kubanskim plesalcem, ki so bili te dni kaznovani z več kot 12.000 evrov kazni in odvzemom potnih listov, globe prekvalificiralo v opomine.

Oglasili so se tudi v goriški policijski upravi, ki je izrekla kazen. Na vprašanje, zakaj Kubancem, ki so se v dveh urah in pol v Sloveniji vendarle izkazali z dokumenti, niso izrekli le opozorila, glede na to, da zakonodaja to dopušča, je predstavnik za stike za javnostmi odgovoril, da policija presoja v kontekstu vsesplošne problematike ilegalnih migracij na zunanji in notranji šengenski meji.

Odgovor je hkrati sporen in poveden:

  1. Institucije pod okriljem ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar nadaljujejo s kampanjo zbujanja strahu in izgube varnosti zaradi domnevnega navala beguncev. Ta strah na Goriškem sega najmanj v čas tik pred volitvami, ko se je desni tisk sistematično razpisal o tem, kako je Nova Gorica “preplavljena z begunci”. Takšno poročanje ima še manj realne osnove kot v Beli krajini.
  2. Na koncu imamo zaradi praks nadzornih organov največ preglavic navadni državljani. Na primer čakajoči v obmejnih kolonah, plavalci, ki ne bomo vzeli osebnih dokumentov s seboj na plažo, ali pa organizator festivala v Bovcu, ki je prijateljsko povabil plesalce s Kube.
  3. Beguncem, ki se dejansko prebijejo do Slovenije, pa mora policija zagotoviti ustrezno obravnavo v skladu z veljavnim mednarodnim pravom. Izrekanje glob zaradi neveljavnih dokumentov ne bo rešilo begunske krize.

V Levici pozdravljamo odločitev sodišča in hkrati opozarjamo, da pozitiven razplet nikakor ni samoumeven. Če nočemo, da so ljudje okoli nas prepuščeni samovolji institucij, potem je to v prvi vrsti odvisno od hitrega in odločnega odziva javnosti.

 

Deli.