Denarno nadomestilo za študente, ki so izgubili delo!

Ogromen del študentske populacije, ki se preživlja z delom ob študiju, je v teh dneh izgubil svoj vir preživetja. Gostinstvo in vrsta drugih storitev, ki jih poganja študentsko delo, so namreč točno tisti, ki so v teh dneh popolnoma zaprli svoja vrata.

Študentsko delo je namreči ena najbolj prekariziranih oblik dela. Delo preko napotnice delodajalcem omogoča, da lahko kadarkoli in brez obveznosti do študentov prekinejo delo. Zaradi tega so ravno študenti prvi in najbolj množično izgubili svoje zaposlitve.  Študentska napotnica ne nudi nobene varnosti, zato študenti niso upravičeni do nadomestil, ki sicer pripadajo delavcem. Vse tveganje je povsem na strani študenta, ki naj se pač znajde, kakor zna in more.

Zato ponavljamo našo zahtevo, naj vlada v interventni zakonodaji tokrat pomaga študentom, ki so v trenutni krizi izgubili glavni vir svojega dohodka. V Levici predlagamo, da naj se študente obravnava podobno kot delavce na čakanju in naj jim država izplača nadomestilo vsaj v višini 80% njihovega povprečnega mesečnega zaslužka v tem študijskem letu pred nastopom epidemije. V kolikor novi koronazakon rešitev za študente ne bo vseboval, jih bomo v Levici predlagali sami. 

Nesprejemljivo je, da je po eni strani tako rekoč prvi dan izrednih razmer vlada za pomiritev gospodarstva obljubila milijardo evrov brez kakršnihkoli pogojev, medtem ko študentje že več kot dva tedna živijo v negotovosti, ali se bo kdo spomnil nanje ali ne.

Medtem pa je konec meseca že tu in z njim tudi visoke mesečne najemnine za sobe v univerzitetnih mestih, ki so zlasti v Ljubljani in Kopru v zadnjih letih poletele v nebo. Najemodajalci ne morejo razumno pričakovati, da se v tem času najemnine nemoteno plačujejo dalje. Država bi morala biti tu odločna: dokler je zamrznjeno delo, s katerim se študentje preživljajo, bi moralo biti zamrznjeno tudi plačevanje najemnin!

Deli.