Konstruktivne spremembe za prihodnost Evropske unije

Foto: Željko Stevanić/IFP

V lokalu Pritličje v Ljubljani sta se v sproščenem pogovoru ob kavi in rogljičkih predstavili Gabriele Zimmer, vodja skupine levih strank GUE / NGL v Evropskem parlamentu, in Violeta Tomić, nosilka liste Levice in spitzenkandidatka Evropske levice na prihajajočih volitvah v Evropski parlament.

Gabriele Zimmer in Violeta Tomić sta se v pogovoru dotaknili številnih tem – od tega, kako dneve preživljajo evropski poslanci in poslanke, do tega, kakšen vpliv na življenje državljanov in državljank imajo odločitve Evropskega parlamenta.

Gostja, ki je od leta 2012 vodja skupine levih strank GUE / NGL v Evropskem parlamentu, je na začetku poudarila, da je Evropska unija nastala po drugi svetovni vojni kot mirovni projekt. Danes je v njej žal na prvem mestu kapital, na ljudi pa se je pozabilo. Na podlagi svojih izkušenj je ob tem povedala: ”Preseči moramo razlike in zgraditi mostove med državami članicami. Unija mora videti, da so nekatere zahteve in usmeritve, kot je privatizacija zdravstva in ostalih javnih storitev, neprimerne.”

Sogovornici sta se dotaknili tudi prihajajočih volitev v Evropski parlament. Poudarili sta skupne vrednote, za katere se v okviru evropskih institucij zavzemajo predstavniki in predstavnice Evropske levice. Izpostavili sta predvsem demokratizacijo odločanja v evropskih institucijah in prizadevanja za socialno in solidarno Evropo, ki bo presegla delitev na center in periferijo.

Strinjali sta se, da se moramo za vključujočo in socialno Evropo boriti skupaj. Vsi prebivalci in prebivalke Evropske unije morajo biti vključeni v sistem socialne varnosti, ne glede na to, v kateri državi živijo. To je cilj, v katerega je vredno vlagati – ne pa v nadaljnje oboroževanje.

Violeta Tomić je ob tem izpostavila, da je treba Evropski socialni sklad spremeniti v solidarnostni sklad za pomoč državam članicam, ki jim v času recesije pomaga ohraniti standard socialne države z zagotavljanjem sredstev za pokojnine, socialne pomoči in delovanje socialne države.

Violeta Tomić: “Odnos Evrope do njenih prebivalcev je treba obrniti in na prvo mesto postaviti kakovost življenja državljank in državljanov. Nikoli več se ne sme zgoditi, da v krizi sredstva za pokojnine ali zdravstvo odtekajo v reševanje bank ali skladov.  Zdaj je čas za spremembe, za bolj socialno, demokratično in okoljsko Evropo.”

Gabriele Zimmer pa je ob koncu poudarila pomembnost glasovanja na prihajajočih volitvah v Evropski parlament: “Če si želite skupno prihodnost, če podpirate boj proti podnebnim spremembam in za socialne pravice, morate v Evropski parlament poslati ljudi, ki si prizadevajo za konstruktivne spremembe.”

Dogodek se je zaključil z mislijo, da je za uspešno skupno prihodnost Evropske unije nujno povezovanje in sodelovanje med progresivnimi silami iz cele Evrope.

Deli.