Konopljo na recept. Takoj.

Vse več bolnikov se zdravi ali lajša bolečine s konopljo. Ker ministrstvo za zdravje ni izpolnilo sklepov odbora državnega zbora, ki smo jih predlagali v Levici, so bolniki še vedno primorani konopljo kupovati na črnem trgu. Zato smo sklicali nujno sejo o neuresničenih sklepih. Od vlade in ministrice bomo zahtevali, da neuresničene sklepe realizira v 30 dneh in omogoči uporabo, pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene.

Konoplja na recept v predalu ministrice za zdravje

S konopljo se v Sloveniji zdravi vse več obolelih z rakom, multiplo sklerozo, artritisom, epilepsijo, depresijo in drugimi boleznimi. To ni presenetljivo, saj znanstvene raziskave potrjujejo blagodejne lastnosti konoplje pri zdravljenju in blaženju številnih bolezni in stanj. A kljub obetavni lanskoletni napovedi, ko je na pobudo Levice vlada sprejela spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki omogoča uporabo konoplje v medicinske namene, se v praksi ni spremenilo nič. Bolnice in bolniki so še vedno primorani konopljo za zdravljenje in lajšanje bolečin kupovati na črnem trgu, na katerem ne morejo pridobiti standardiziranih izdelkov ali strokovnih navodil za uporabo. Poleg tega so izdelki iz konoplje na črnem trgu za številne bolnike zaradi visokih cen preprosto nedosegljivi.

Glavni krivec za to, da je medicinska konoplja omogočena bolnikom samo na papirju, ne pa tudi dejansko za zdravljenje in lajšanje bolezenskih stanj, sta ministrstvo za zdravje in ministrica Milojka Kolar Celarc.

Violeta Tomič: “Ministrstvo se kljub jasnim sklepom državnega zbora in številnim pozivom, da pripravi ustrezno podlago in zagotovi regulacijo področja, obnaša ignorantsko. Ta ignoranca je nedopustna, saj zaradi nje trpijo ravno bolniki, ki so konopljo za zdravljenje prisiljeni še naprej kupovati na črnem trgu.”

Ministrstvo za zdravje še vedno ni izpolnilo naloženih obvez

V soglasju zdravstvene stroke, bolnikov in predstavnikov ministrstva za zdravje je odbor za zdravstvo državnega zbora novembra 2016 brez glasu proti sprejel sklepe Levice. Z njimi je bilo ministrstvu za zdravje naloženo, da v 60 dneh konopljo premesti iz prve skupine prepovedanih drog, pripravi ustrezne pravne podlage, ki bodo omogočile zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom, ter naj pripravi ustrezne pravne podlage, ki bi omogočile v Sloveniji pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene.

Po skoraj letu in pol ti sklepi niso v celoti realizirani. Rok za izvršitev sklepov, ki ga je odbor za zdravstvo državnega zbora naložil ministrstvu za zdravje, se je iztekel januarja 2017. V tem času je vlada sicer konopljo izvzela iz prve skupine prepovedanih drog in s tem zakonsko omogočila uporabo konoplje v medicinske namene. A to bolnikom to nič ne pomaga. Konoplje in zdravil iz konoplje na recept še vedno ne morejo dobiti, ker ministrstvo za zdravje vse do danes ni opravilo svojega dela. Prav tako ministrstvo ni pripravilo niti koraka v smeri realizacije ustrezne podlage, s katero bi bila omogočena pridelava in predelava konoplje v medicinske namene.

Violeta Tomič: “Medtem ko ministrica za zdravje v letu in pol ni uspela pripraviti pravilnika za rabo medicinske konoplje, njeni strankarski kolegi vlagajo zakon, s katerim želijo legalizirati konopljo za osebno uporabo. V Levici to potezo podpiramo, a od SMC zdaj pričakujemo, da  njihova ministrica takoj omogoči uporabo konoplje v medicinske namene. Upam, da bomo že v tem mandatu legalizirali konopljo v Sloveniji.”

30 dni za realizacijo sklepov

Številne napredne države so že omogočile uporabo medicinske konoplje za zdravljenje številnih bolezni in lajšanje bolezenskih stanj kakor tudi gojenje nadzorovane in omejene količine konoplje za lastno uporabo z receptom. Konopljo je mogoče dobiti na recept v večini držav ZDA, Izraelu, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Belgiji, Češki, Franciji, Romuniji, Španiji, Nizozemski… Slovenija še vedno ni med njimi, kljub temu da ne obstaja noben zakonski zadržek ali zadržek stroke, ki je že leta 2014 dala pozitivno mnenje. Osrednji razlog za to je treba iskati v ignoranci ministrstva in neaktivnosti ministrice za zdravje.

Ker ministrstvo vse do danes ni izpolnilo svojih obvez, razen da je omogočilo uporabo konoplje v medicinske namene na papirju, smo v Levici za danes sklicali nujno sejo odbora za zdravstvo. Na seji bomo zahtevali od ministrice, da ministrstvo v roku 30 dni odpravi nerealizirana sklepa tako, da :

  • pripravi ustrezne podlage ter bolnikom in bolnicam omogoči zdravljenje s konopljo in njenimi derivati na recept;
  • pripravi ustrezno podlago, ki bo omogočila pridelavo in predelavo medicinske konoplje v Sloveniji.

Violeta Tomič: “Za zagotovitev konoplje na recept ni potrebna nobena sprememba zakonodaje. Kdaj bodo konoplja in izdelki iz nje dostopni bolnikom, je namreč odvisno zgolj od ministrice za zdravje.”

 

Deli.