Koalicija zavrnila sklepe za zajezitev epidemije v domovih starejših in pomoč zaposlenim

81,5 % vseh smrti zaradi koronavirusa je v domovih starejših občanov

Epidemija se v Sloveniji očitno umirja. V nedeljo je bilo hospitaliziranih najmanj oseb od 24. marca. A za starejše in za izgorele zaposlene v domovih starejših občanov to nikakor ne drži. V začetku tedna je bilo kar 58 od skupno 71 smrtnih primerov zaradi covida-19 v domovih starejših občanov, kjer število okužb še naprej narašča.

V Levici zahtevamo drugačno obravnavo starostnikov!Starejši so v tej epidemiji najbolj ogroženi, bolezen ima pri njih praviloma najhujši potek, pri čemer se lahko simptomi v zelo kratkem času močno poslabšajo. V Levici smo od vlade zato zahtevali, da testira vse oskrbovance in zaposlene v domovih s potrjeno okužbo ter vsem okuženim starostnikom v domovih zagotovi bolnišnično oskrbo. S tem bi jim na eni strani zagotovili najboljše pogoje za okrevanje, na drugi pa zavarovali stanovalce, ki niso okuženi. Z bolnišnično oskrbo okuženih bi le-te varno izolirali in razbremenili domove starejših občanov ter ustavili širjenje virusa v njih. Virus je izredno nalezljiv, tudi kadar okuženi ne kaže simptomov, zato je ob prostih kapacitetah v bolnišnicah to treba storiti čim prej.

Vlada mora domovom zagotoviti dodatno financiranje in jih kadrovsko razbremeniti

Zaradi višjih stroškov domovi starejših občanov ponekod že prenašajo višje stroške na položnice varovancev in njihovih družin. To je v okoliščinah, ko se mnogi soočajo z izgubo dohodka, nesprejemljivo, zato je treba domovom zagotoviti dodatne vire. Prav tako je treba zagotoviti sredstva za izplačilo kriznih dodatkov za vse zaposlene v domovih starejših občanov, ki tam izgorevajo.

V Levici smo svoje zahteve strnili v devet sklepov, a je koalicija glasovala proti vsem. Od vlade Janeza Janše smo zahtevali, da:

  • domove za starejše občane razbremeni tako, da vsem okuženim prebivalcem zagotovi bolnišnično zdravljenje;

  • testira vse oskrbovance in zaposlene v domovih, kjer se je pojavila okužba z novim koronavirusom;

  • zagotovi proračunska sredstva za financiranje z epidemijo povezanih višjih materialnih stroškov in izplačil kriznih dodatkov za vse zaposlene v domovih starejših občanov;

  • sprejme nove standarde in normative na področju oskrbe, ker so veljavni še iz leta 1984;

  • v domove razporedi zdravstvene strokovnjake in po potrebi vključi tudi kadrovske in prostorske kapacitete zasebnih izvajalcev;

  • javnosti redno zagotavlja točne in zahtevane statistične podatke o stanju epidemije v Sloveniji;

  • se o nadaljnjih ukrepih za zajezitev epidemije v domovih starejših občanov predhodno posvetuje z vsemi vključenimi;

  • predvsem z vodstvi teh zavodov in zaposlenimi, po možnosti pa tudi s stanovalci.

Deli.