Koalicija enotno umaknila razpravo o priznanju Palestine iz obravnave v Državnem zboru

Na včerajšnji seji kolegija predsednika Državnega zbora je vladajoča koalicija enoglasno potrdila predlog Vlade, da se iz terminskega programa Državnega zbora za oktober in november umakne predlog sklepa za priznanje Palestine, ki ga je vložila Združena levica.

Pred skoraj enim letom, novembra 2014, je poslanska skupina Združena levica prek parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko sprožila pobudo za priznanje Palestine. Državni zbor je Vladi naložil, da pripravi akte o priznanju Palestine. Od novembra 2014 do junija 2015 Vlada, kljub načelni podpori in obljubam, ni naredila nič za priznanje Palestine. S stalno novimi izgovori je zavlačevala s kakršnimikoli dejanji. Najprej je bil izgovor, da je treba počakati izid izraelskih volitev nato, da nimamo denarja za pomoč ob priznanju in nazadnje, da priznanje lahko izpeljemo le v paketu z drugimi evropskimi državami, ki bodo priznale Palestino.
Ker je Vlada s pripravo aktov o priznanju Palestine namerno zavlačevala, je Združena levica s podporo Socialnih demokratov in Zavezništva Alenke Bratušek junija 2015 v parlamentarno proceduro vložila akt o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države.

Da Vlada RS namerava s priznanjem Palestine zavlačevati še naprej in s tem perpetuirati nevzdržno stanje na palestinskih ozemljih, je bilo več kot jasno na današnji seji kolegija predsednika Državnega zbora. Vlada je namreč predlagala, da se iz oktobrskega terminska programa umakne predlog sklepa za priznanje Palestine, ki ga je vložila Združena levica. Sekretar Vlade je kot razlog navedel, da Slovenija ni uspela najti skupine evropskih držav, s katero bi priznala Palestino. Kar seveda pomeni, da Vlada ne želi samostojno priznati Palestino kot suvereno in neodvisno državo in da bo nadaljevala z zavlačevanjem.

V Združeni levici smo predlogu Vlade ostro nasprotovali ter še enkrat opomnili, da je Vlada dolžna izvršiti sklep, ki ji ga naloži Državni zbor. Ob tem je povedno, da se je vladna koalicije za umik sklepa, s katerim bi Slovenija priznala Palestino, dan po tem ko je skupščina Združenih narodov z veliko večino, 119 glasov za in samo 8 proti, izglasovali, da bo pred palačo OZN zavihrala tudi palestinska zastava. V času, ko Palestino priznava vse več svetovnih držav, ni več prostora za sprenevedanje in neodgovorno ravnanje. Slovenija bi morala Palestino priznati že davno, z vsakim dnem odlašanja pa se kaže samo nenačelnost in neodločnost slovenske politike.

V Združeni levici pričakujemo od Vlade resnost in dejansko podporo sklepu o priznanju Palestine, saj vsaka nenačelnost in sprenevedanje Slovenije, ki odlaša s priznanjem Palestine, pomeni nadaljevanje agonije in humanitarne krize na Bližnjem vzhodu. V Združeni levici s priznanjem Palestine zasledujemo en sam cilj: omogočiti emancipacijo in pravico do samoodločbe palestinskemu ljudstvu. 

Deli.