Katalonija: molk Slovenije in EU, pobuda Levice

Levica zahteva sklic nujne seje Odborov za zunanjo politiko in zadeve EU državnega zbora, na kateri bo poslance in vlado pozvala k nemudni obsodbi nasilja španskih oblasti na Katalonskem referendumu. Vladi bo na seji odbora predlagala, da si za obsodbo ravnanja španske vlade prizadeva tudi na ravni EU. Vlado bo pozvala, da se zaveže, da bo v primeru, da španska vlada aktivira 155. člen španske ustave, ki omogoča de facto ukinitev katalonske avtonomije, odpokliče slovenskega veleposlanika v Španiji.

Luka Mesec: “Okrvavljeni obrazi, nasilno odnašanje upokojencev z volišč, dekleta, ki so jim policisti namenoma polomili prste na rokah, razbijanje volišč, streljanje ljudi z gumijastimi naboji, pretepanje katalonskih gasilcev. To so le nekateri odrazi Rajoyeve odločenosti zatreti katalonski referendum za vsako ceno.”

Referendum o neodvisnosti

Vlada Mariana Rajoya se je v zadnjem mesecu odločila za suspenz demokracije v Španiji, ki se je od sklica referenduma 8. septembra stopnjeval do referendumske nedelje 1. oktobra. Zaključil se je z več kot 850 ranjenimi, stotinami zatemnjenih spletnih strani, 12 aretiranimi in protipravno pridržanimi predstavniki katalonskih oblasti, množičnimi prisluškovanji, preiskavami stanovanj, avtomobilov, posegi v osebne svoboščine in demokratične pravice ter vdiranjem na volišča, pretepi, izgredi in streljanjem z gumijastimi naboji na prebivalce. Vse demokratične svoboščine in človekove pravice so se morale po diktatu španske vlade umakniti načelu ozemeljske enovitosti države.

Umirjanja ni na vidiku. Španska vlada je po referendumu javno hvalila policijo za zgledno opravljeno delo, zato lahko v naslednjih dneh pričakujemo eskalacijo nasilja, množične aretacije, pogrom proti izvoljenim katalonskim oblastem in aktivacijo 155. člena španske ustave, ki omogoča de facto ukinitev avtonomije Katalonije.

Molk Slovenije in EU

Luka Mesec: “Novinarja nacionalne televizije, Jureta Brankoviča, je zaradi vprašanja na Twitterju o protestu proti nasilju v Kataloniji, na domu obiskala slovenska policija. To kaže, da se slovenske oblasti niso samo zavezale k molku, ampak da celo aktivno podpirajo represijo španske vlade.”

Slovenija in EU ob tem enostavno ne moreta biti tiho. V Levici razumemo, da se Slovenija ne sme vtikati v notranje zadeve drugih držav, a v primeru Katalonije gre za bistveno več kot to. Gre za popoln suspenz demokracije, svobode govora, abolicijo pravne države in zanikanje človekovih pravic. Zato je dolžnost Vlade RS, da tako ravnanje jasno obsodi in se zavzame za sankcije proti vladi, ki svojim državljanom odreka osnovne pravice.

Prav tako je dolžnost vlade, da skuša z diplomatskimi pritiski preprečiti nadaljevanje in stopnjevanje nasilja. Španska vlada daje vse signale, da bo s pogromom nadaljevala, zato poslanci Levice vladi predlagamo, da se zaveže k odpoklicu slovenskega veleposlanika v Španiji, v kolikor se bo španska vlada odločila za aktivacijo 155. člena španske ustave.

Vlada RS mora zavzeti tudi aktivno vlogo v EU. Zunanji minister Karl Erjavec in premier Cerar se spet nagibata k sledenju evropskemu konsenzu. Taka drža je nesprejemljiva, zato bomo poslanci Levice na seji pozvali Vlado RS, da se na ravni EU zavzame za jasno obsodbo španskih oblasti in za uvedbo sankcij proti vladi Mariana Rajoyja.

Luka Mesec: “Nobena vlada si ne more vzeti pravice, da v imenu obrambe ozemeljske celovitosti države suspendira svobodo govora, demokracijo, pravno državo in človekove pravice. Španska vlada je naredila točno to, Slovenija in EU pa nemo opazujeta.”

Pobuda Levice

Levica z zahtevo po sklicu skupne  nujne seje Odbora za zunanje zadeve in Odbora za zadeve EU doseči jasno obsodbo represije v Kataloniji in sistematičnega teptanja demokratičnih pravic. Predlagali bomo, da:

– odbora DZ za zunanjo politiko in zadeve EU obsodita nasilje španskih oblasti v Kataloniji;

– Vlada RS obsodi nasilje španskih oblasti v Kataloniji;

– se Vlada RS na ravni Evropske unije zavzame za obsodbo španskih oblasti in uvedbo sankcij proti vladi Mariana Rajoya;

– se Vlada RS zaveže, da bo v primeru aktivacije 155. člena španske ustave, ki omogoča ukinitev Katalonije, odpoklicala slovenskega veleposlanika v Španiji.

Luka Mesec: “Evropsko unijo so nam ob vstopu prikazovali kot socialni ščit pred podivjanim kapitalizmom in kot zagotovilo spoštovanja človekovih in demokratičnih pravic. Grški primer je pokazal, da je EU prej promotor podivjanega kapitalizma kot ščit pred njim, Madžarski, Poljski in zdaj Katalonski primer pa kažejo, da so avtoritarni, šovinistični in nasilni režimi v EU tolerirani in dobrodošli.”

Deli.