Izjava za javnost: PO BANKAH DOKAPITALIZIRAJMO LJUDI! REŠEVANJE PROBLEMA ŠVICARSKIH KREDITOV. 2. del

Združena levica je včeraj vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za finance in monetarno politiko in Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bo ob predlogu delnega odpisa dolgov najrevnejšim, predlagala tudi hitro rešitev problema kreditojemalcev v švicarskih frankih. V Združeni levici menimo, da je skrajni čas, da država, ki je z milijardami dokapitalizirala banke, zdaj dokapitalizira tudi ljudi in jim omogoči dostojno življenje.

REŠEVANJE PROBLEMA ŠVICARSKIH KREDITOV

Združena levica bo na nujni seji dveh odborov predlagala tudi rešitev problema kreditojemalcev v švicarskih frankih, ki je nastal zaradi odločitve Švicarske centralne banke, da ne bo več vzdrževala tečaja švicarskega franka, ki je bil doslej vezan na evro. V Sloveniji je ta ukrep hudo prizadel deset tisoč kreditojemalcev, ki imajo za 800 milijonov naloženih kreditov v švicarskih frankih. Ti so pred krizo – kot je opozorila tudi Zveza potrošnikov Slovenije – verjeli bankam, ki so kredite v švicarskih frankih ponujale kot »vroč kostanj« ter obljubljale možnosti enostavnih pretvorb kredita v evre.

Danes, ko so krediti v frankih čez noč zrasli za 15%, so kreditojemalci prepuščeni bankam, ki nimajo razumevanja za njihovo stisko. Ob tem pa je potrebno poudariti, da ti ljudje niso nikakršni špekulanti, kot jih hočejo nekateri prikazati v javnosti, ampak gre za zavedene potrošnike, ki so pred krizo nasedli bankam, ki so ponujale švicarske kredite. Zdaj so soočeni s popolnoma drugačno situacija in marsikdo se sooča tudi z izgubo strehe nad glavo.

V sosednjih državah, na Hrvaškem in Madžarskem, so že ukrepali. Na Hrvaškem se je premier Zoran Milanović zavzel za to, da banke, ki so zavedle potrošnike in zaslužile s podražitvijo kreditov, morajo del odgovornosti prevzeti nase. Podobno je ravnala tudi madžarska vlada.

V Združeni levici slovenski vladi predlagamo, da ukrepa enako. Torej da se dogovori z bankami, da prevzamejo del odgovornosti nase in da omogočijo kreditojemalcem, da čim prej pretvorijo svoje kredite po ugodni ceni v evrske, če je možno po tečajih, ki so jih imeli pred tem nenadnim skokom.

V Združeni levici pričakujemo, da bo našo pobudo o delnem odpisu dolgov in hitrem reševanju problema kreditojemalcev podprli na vladi kot v občinah in (državnih) podjetjih ter na ta način pokazali veliko stopnjo družbene odgovornosti do najranljivejših delov prebivalstva Slovenije

Ljubljana, 21.01.2015

Deli.