Čistilke na ministrstvih naj se neposredno zaposli!

V zadnjih letih so se ministrstva, javni zavodi in druge javne ustanove začele množično posluževati zunanjega opravljanja storitev oziroma outsourcanja dela. Številni kuharji, čistilke, varnostniki, receptorji in drugi podporni uslužbenci, ki so desetletja delali v teh ustanovah, so pristali v raznih servisih in agencijah za posredovanje dela.

Naj izpostavimo sporen primer čistilk na Ministrstvu za javno upravo, ki so delale brez ustreznih pogodb in pravne zaščite. Za nedeljsko, sobotno in nadurno delo, pogosto niso bile plačane, dva meseca pa sploh niso dobile plače.

Na našo pobudo smo zavezo k neposrednemu zaposlovanju delavcev zapisali v koalicijskem sporazumu. Ta zaveza ima tudi pravno in proračunsko podlago: v letošnji ZIPRS smo namreč na našo pobudo vnesli določbo, ki vsem proračunskim uporabnikom omogoča zaposlitev outsourcanih delavcev v javni sektor. Kljub temu pa se izkoriščanje delavcev in prakse outsourcinga nadaljujejo.

V Levici zahtevamo, da se s spornimi praksami nemudoma prekine, zato smo vložili pobudo vladi, kjer zahtevamo, da nemudoma prične uveljavljanje zaveze v koalicijski pogodbi, torej neposredno zaposlovanje teh delavcev in postane zgled ostalim zaposlovalcem v državi.

Vsi formalni pogoji za to so izpolnjeni, manjka le še politična volja!

Deli.