DOVOLJ ČAKANJA, OMEJIMO TRANSMAŠČOBE

Omejitev vsebnosti transmaščob v hrani je v izrazitem javnem interesu. V Združeni levici smo zato že lani predlagali, da se vsebnost transmaščob zakonsko v živilih omeji. Vlada je naš predlog zavrnila z izgovorom, da bo do začetka leta 2017 sprejela svoj zakon in ga dala v javno razpravo. Po letu praznih obljub in čakanja na ministrstvo za zdravje inministrstvo za kmetijstvo, smo danes ponovno vložili svoj zakon, ki vsebnosti transmaščob omejuje na največ dva grama na sto gramov vseh maščob.

ZAKAJ SO TRANSMAŠČOBE ŠE VEDNO DOVOLJENE?

Transmaščobe so dokazano zelo škodljive za zdravje, tega ne zanika prav nihče. Kljub temu ni njihova uporaba v Sloveniji na nikakršen način omejena. Omejitev uporabe transmaščob v živilih je Združena levica prvič predlagala že pred enim letom, a je koalicija naš predlog takrat zavrnila iz prestižnih razlogov, z argumentom, da bo Vlada RS pripravlja svoj predlog zakona.

Ob obravnavi našega zakona je sekretarka Ministrstva za zdravje obljubila, da bo vlada »do konca leta [2016] pripravila nov predlog zakona«. V dopisu, ki smo ga v Združeni levici prejeli od Ministrstva za zdravje novembra lani pa so to obljubo ponovili in napovedali javno razpravo v prvih treh mesecih letošnjega leta. 20. marca letos je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v svojem odgovoru na poslansko vprašanje Luke Mesca obljubila, da bo šel zakon »v začetku aprila v javno obravnavo«.

Danes, sredi maja 2017 o zakonu, ki bi ga morala skupaj pripraviti ministrstvo za zdravje in ministrstvo za kmetijstvo, še vedno ni ne duha, ne sluha. Zato v Združeni levici ponovno vlagamo novelo Zakona o zdravstveni ustreznosti živil, s katero bomo končno omejili uporabo transmaščob tudi v Sloveniji. Na ta način lahko zagotovimo sprejem zakona že pred poletjem in začetek uporabe takoj na začetku naslednjega leta.

NAREDIMO TO, KAR SO NAREDILE DANSKA, MADŽARSKA IN AVSTRIJA

Za omejevanje vsebnosti transmaščob v živilih danes odloča vse več držav. V  Evropski uniji se je za ta korak prva odločila Danska leta 2003, do danes pa so ji sledile še druge države, med njimi tudi Avstrija, Latvija in Madžarska. ZDA so šle še dlje in uporabo transmaščob popolnoma prepovedale. Tega zaradi pravil “prostega trga” EU v Sloveniji ne moremo narediti, zato predlagamo omejitev uporabe transmaščob po najboljših evropskih zgledih.

V zakonu je določeno, da so živila zdravstveno ustrezna, če je vsebnost transmaščob  dva grama na sto gramov maščob. Kot je to običajno, je s polletnim prehodnim obdobjem omogočena tudi izpeljava vseh postopkov in prilagoditev slovenske prehranske industrije in trgovcev.

Slovenska prehrambna industrija s prehodom ne bo imela velikih težav, saj transmaščobe nastajajo v proizvodnji z zastarelo tehnologije pri proizvodnji ceneni izdelkov, ki je v Slovenijo praktično ni več. Zdravju škodljivi izdelki k nam prihajajo z uvozom.

ZAŠČITIMO ZDRAVJE LJUDI

Dokazano je, da transmaščobe povečujejo raven slabega krvnega holesterola ter izrazito povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, raka ter drugih kroničnih bolezni. Uživanje živil, ki vsebujejo transmaščobe, tako predstavlja 10-krat večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki so vzrok za kar 40% vseh smrti v Sloveniji.

Omejitev uporabe transmaščob je v izrazitem javnem interesu. Poleg pozitivnih učinkov na zdravje ljudi bo omejitev prinesla tudi zmanjšanje proračunskih izdatkov za zdravljenje bolezni, ki jih povzročajo transmaščobe.

Luka Mesec: “Omejitev vsebnosti transmaščob je v izrazitem javnem interesu, saj te dokazano kar za desetkratnik povečujejo tveganje za nevarnost srčno-žilnih obolenj, ki so v Sloveniji vzrok za 40% smrti.”

Deli.