5. odprti oder revolucionarne poezije

Lokalni odbor Levice za Spodnje Posavje poziva k prijavi na Peti odprti oder revolucionarne poezije, ki bo potekal 7. februarja 2019, na predvečer kulturnega praznika, v Posavskem muzeju v Brežicah.

Osnovna nit Prvega je bila podpora protestu proti privatizaciji, Drugega žica, ki je odrezala mejne reke od matice domovine. Strah in negotovost zaradi politizacije osnovnih človekovih in delavskih pravic je bila tema Tretjega, nenehno prisotna težnja po spremembah pa Četrtega.

Osnovni klic Petega odprtega odra revolucionarne poezije pa je:
Ohranimo posamezno, presežimo individualizem!

Stopnjevanje je logično in napreduje brez napake, s trdnim in neomajnim korakom: neoliberalizem, individualizem, osamljenost …

S krepljenjem individualizma ne moremo premagati osamljenosti. S poglabljanjem vase ne moremo utrjevati vezi skupnosti.

Čas je, da spoznamo, dojamemo in se zavemo, da je ravno individualizem tisti, ki uničuje posameznika. Da individualizem ne pomeni individualnosti. Individualizem ni rešitev za posamezno. Oziroma, morda celo je. Vendar žal in samo dokončna rešitev.

Ko ostanem sam, izven kroga, brez zavetja skupnosti, potem je z mano, tudi kot posameznikom, konec.

Ostanem brez kritja, brez tal pod nogami. Brez rok, ki prestrežejo, ko spodrsne. Obsojen na poraz, uničenje. Izločitev, izginotje in izbris iz tega časa. Kateregakoli časa. Izločen, sam, golorok in nemočen pred razprtim gobcem in stegnjenimi zobmi močnejšega.

Poziv za poezijo

Pošljite po 2 pesmi. Od tega naj bo ena kratka, za branje na odru. Vabljeni, da pesmi na dogodku preberete sami, lahko pa to prepustite tudi drugim. Kasneje bojo pesmi objavljene tudi v tiskanem zborniku. Zbornik lanskoletnega Četrtega odra bo na luč postavljen na Petem odru. Prijavite se z zasebnim sporočilom na FB strani Levica Posavje. Z vami bomo stopili v stik in se pogovorili o vsem, kar vas o letošnji akciji zanima.

Tovariški pozdrav,
Levica Spodnje Posavje

Deli.