ALL OUR SUPPORT FOR SYRIZA – Manifest Evropske levice

Grčija je najbolj razločen primer posledic urejanja političnih zadev v rokah ekonomskih centrov moči. Dejstvo, da nedemokratične entitete, kot sta Evropska centralna banka in Mednarodni finančni sklad, rešujejo težave, ki so jih povzročili prav ti centri moči sami, je resen korak nazaj glede celostnega koncepta demokracije, ki je nekoč zagotavljal, da je bila volja državljanov najsvetejša pogodba znotraj evropskih družb.

Država, ki je bila žrtev najhujše finančne prevare, je zdaj, nasprotno, še drugič kaznovana, namesto da bi bili kaznovani dejanski krivci: tisti politiki, ki upajo, da bodo vrnili, kar so zašpekulirali, z neposredno razlastitviijo lastnih državljanov.

Zaradi tega se danes Grčija seseda: postala je kraj, kjer se beda, lakota, brezposelnost, družbene, delavske in okoljske nuje in negotovosti pridružujejo odvzeti pristojnosti odločanja o ekonomskih in socialnih politikah. Volitve 2015 pomenijo zgodovinsko priložnost, da se začne gospodarstvo vračati v roke grškega ljudstva, kot bi to tudi ves čas moralo biti. Na žalost pa moramo biti močno zaskrbljeni, saj se svobodni volji grških državljanov, da podelijo enkratno priložnost strankam, ki prevprašujejo protidemokratične težnje mednarodnih ekonomskih ustanov in Evropske komisije, postavljajo pogoji.

Podpisniki, uslužbenci državnih organov različnih provenienc zahtevamo, da se grškemu ljudstvu prizna svoboda odločanja. Ne sprejemamo kampanj ustrahovanja, ki skušajo vplivati na grške volivce preko medijev in drugih mednarodnih ustanov.

Evropske institucije pozivamo, da zagotovijo nemoten potek grških volitev in preprečijo vsakršen poskus omejevanja in/ali pogojevanja odločitve grškega ljudstva. Menimo, da je zmaga Sirize lahko izhodišče zaustavljanja trenda, ki v imenu finančnih špekulacij uničuje gospodarstva, okolje in dobrobit ljudi. Siriza bo zagotovila, da bodo po 25. januarju suverene odločitve grškega ljudstva spoštovane

http://www.european-left.org/positions/news-archive/all-our-support-syriza-manifesto

Deli.